Wanneer variatie toepassen?

“Is het belangrijk of is het nodig om veel variatie in je routine toe te voegen?”

Vandaag is coach Mayte opnieuw aan het woord, en zij heeft zichzelf al vaak in discussie weten gaan over deze topic! Vandaar dat wij vandaag luisteren naar haar tips omtrent dit onderwerp.

Coach Mayte:

“Hallo sportievelingen. Ik zie deze fout regelmatig en ik word als coach ook vaak benaderd over dit subject… Namelijk, het wisselen van oefeningen in jouw trainingsroutine om betere resultaten te behalen. Ik zie heel veel mensen vaak wisselen in oefeningen zowat elke week of om de 2 weken, in de veronderstelling dat nieuwe oefeningen de spier een nieuwe prikkel zouden geven en hiermee de spiergroei bevordert wordt.

Dit is een fabel !!

Je kan namelijk met bijvoorbeeld 1 en hetzelfde trainingsschema voor je benen, deze laten groeien en hier vooruitgang in blijven boeken.

Hoe doe je dit?

TIP 1: Door juist het principe van overbelasting toe te passen: Een paar extra reps per week, een extra 2.5-5KG op de stack per week!

TIP 2: Door de “Time under Tension” (TUT) te verlengen. Doordat je de spanning in je spieren langduriger aanhoud zal deze tijdens de contractie ook meer spiervezelgroei stimuleren en kan je na herstel makkelijker opbouwen!

 

Je hebt als beginner een stevige basis nodig met compounds voor spiergroei en niet die fancy of speciale oefeningen die je doorgaans terugvindt op YOUTUBE. Je zal zelfs meer progressie maken wanneer je juist jouw schema consistent aanhoudt voor een periode van 6-8 weken minimaal!

Ondertussen blijft fitness en krachtsport immens groeien en zijn er ontelbare variaties op verschillende oefeningen voor een bepaalde spiergroep. Het is aan jou om te beslissen welke beweging en uitvoering het best aansluiten op jouw eigen lichaamsbouw en welke routine jij best hanteert om blessurevrij te trainen.

HOUD JEZELF DUS VAST AAN 1 SOLIDE TRAININGSSCHEMA!

(LET OP! EXTRA INFORMATIE E-BOOK GETFITWITHTIJS!!!) -> -> -> -> Er zijn verschillende krachtdisciplines zoals Powerlifting, Bodybuilding, Strongmantraining, Crossfit en deze hebben allemaal een verschillende aanpak nodig per oefening, per spiergroep, per doelstelling! Deze worden in het E-BOOK GETFITWITHTIJS grondig besproken.

Nu, stel dat je in jouw trainingsschema voor je benen puur traint op hypertrofie dan heb je niet noodzakelijk een squat nodig, al zijn squats wel een fundamentele oefening voor totale lichaamskracht en compositie! Maar, jouw beenspieren hebben geen kennis van welke oefening jij aan het doen bent… Je kan evenzeer een Leg Extension of Leg Press toepassen om je beenspieren te kweken. Het is door de druk die gegenereerd word in de quadriceps en het latere herstel dat ervoor zal zorgen dat deze spier gaat groeien.

Is een squat een ideale oefening voor spierhypertrofie in Bodybuilders? Veelal neen, omdat je niet dicht genoeg bij falen van de beenspieren zal komen en eerder zal falen op je core of balans bij deze oefening!

Is een squat een ideale oefening voor kracht op te bouwen? Veelal ja, een squat target meerdere spieren in het lichaam en zal ook meer groeihormoonproductie stimuleren tijdens training. Met name Powerlifters en Crossfitters gebruiken squats als een gouden standaard in hun trainingsplan.

Waarvoor is variatie dan wél goed?

Het neemt de mentale druk weg. In je hoofd kan het na lange tijd hetzelfde trainingsschema te volgen wél parten gaan spelen. Daarom raden wij als coach aan om vanaf 6-8 weken ver, lichte variaties toe te passen in jouw plan.

Ook wanneer je lichamelijk een plateau bereikt hebt, kunnen variaties toegepast worden om deze fysieke barriëres te doorbreken, bijvoorbeeld door het invoegen van supersets of dropsets. Wanneer je bijvoorbeeld een plateau bereikt op je squat kan je eens opteren van deze om te schakelen naar een BOX Squat of een Front Squat… Dit is nog steeds squatten, maar een nieuwe prikkeling aan de spier.

Beste volgertjes, ik hoop dat jullie met deze nuttige informatie meteen aan de slag gaan. En aarzel zeker niet om ons te contacteren voor verdere vragen! Take care.

Recente berichten

Als ik (nog) minder eet, val ik zeker meer af! Maar klopt dit wel?

Iedereen die wil afslanken gelooft dat het verlagen van hun calorie-inname de sleutel is tot succes. Helaas is het niet zo eenvoudig. Er komt veel meer kijken bij gewichtsverlies dan simpelweg minder eten.  In feite kan “ te weinig eten “ zelfs op de lange termijn schadelijk zijn voor je stofwisseling en je inspanningen om af te […]

Emo-eten, hoe pak ik dat aan?

Hallo allemaal! Vandaag pak ik een heel persoonlijke topic aan waar veel Vlamingen, man of vrouw regelmatig over struikelen… Namelijk, Emo-eten of emotioneel eten!  Emo-eten is een valstrik van onszelf, door onszelf uitgelegd en dit is altijd gelinkt aan een event of gebeurtenis die ons mentaal tegenzit. Het is het eten van voedsel om een emotionele behoefte te […]

Boost je humeur en emoties door middel van krachttraining!

Hey allemaal, we hebben allemaal drukke levens en elk van ons krijgt te maken met dagelijkse stress. Dit kan een zeer gevoelig probleem zijn in veel relaties. Daarom wil ik het vandaag hebben over de positieve impact van krachttraining op ons humeur en onze emoties. Nu hoor ik sommigen van jullie al denken “maar ik […]

E-book Tijs

Download gratis E-book

Dankzij de nodige tips en methodes uit dit E-book krijg jij als beginner het duwtje in de rug dat je zal lanceren naar jouw droom fysiek!