De voordelen van fitness, explained!

Yo fam! nieuwe vlog/blog incoming!

Ik ga vandaag met jullie dieper ingaan op de voordelen van sport op ons lichaam én geest! Vaak horen we coaches alleen maar de standaard tips meegeven zoals:

“Krachttraining is goed om spiermassa op te bouwen.” “Cardiotraining” is goed om vet te verbranden en conditie op te bouwen.”

Maar heb je ooit al eens stilgestaan bij het totale plaatje? Fitness gaat niet alleen jouw fysieke eigenschappen verbeteren maar ook intern in ons lichaam worden hierdoor een hele hoop lichaamsprocessen in gang gezet!

In deze blog/vlog komen deze voordelen in detail aan bod.

#1 Fitness verbetert jouw insulinegevoeligheid!

Insuline is een zeer anabolisch hormoon én een vetopslag hormoon. Hét is tevens dit hormoon dat jouw bloedsuikerspiegel regelt en dus direct impact heeft op jouw vetverbranding. Want een stabiele bloedsuikerspiegel is altijd gunstig voor gewichtsverlies!

Insuline zorgt ervoor dat de glucose die we opnemen uit koolhydraten direct gestuurd wordt naar de cellen in ons lichaam die dit het hardst nodig hebben, namelijk onze spiercellen wanneer we dagelijks sporten.

Wanneer we spreken over het verbeteren van jouw insulinegevoeligheid, spreken we dus over de mate van effectiviteit waarin jouw lichaam dit hormoon produceert om de suikers te transporteren. Sporten en fitness in het bijzonder heeft hierop een zeer gunstige invloed!

Een slechte insulinegevoeligheid, ook wel insulineresistentie genoemd zien we vaker terugkomen bij inactieve mensen of mensen met overgewicht. Wanneer jij weinig actief bent, en grote hoeveelheden koolhydraten gaat eten zonder dat deze gebruikt worden als brandstof of als herstel na een training, dan gaat jouw lichaam enorme hoeveelheden insuline blijven produceren, waarna je dus resistent wordt aan dit hormoon.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de koolhydraten die je eet veelal opgeslagen zullen worden als vet, maar het ook moeilijker maakt om af te slanken.

Daarbij hebben mensen met insulineresistentie een verhoogd risico op Diabetes type-2 en dus is het van cruciaal belang om dit hormoon in jouw lichaam te optimaliseren!

#2 Fitness boost jouw slaap!

Slaap is cruciaal. Als ons lichaam een machine zou zijn, dan zou slaap het interne mechanisme zijn dat ervoor zorgt dat al onze functies hun werk doen!

Wanneer iemand een inactieve levensstijl heeft, en zichzelf geen tot weinig sport gunt heeft dit ongetwijfeld ook invloed op jouw slaappatroon. Een drukbezet leven, een gezinsleven, brengt stressfactoren met zich mee en deze stress bouwt zich 24u lang op tot aan het moment dat jij in bed kruipt en je raad het al… je doet geen oog dicht!

Regelmatig sporten gaat jou een diepere slaap bieden. Het lichaam is toe aan herstel, de lichaamsfuncties willen herstellen en je zal positief uitgeput naar bed gaan, door een training. Daarbij maken onze hersenen een fixe portie serotonine aan wanneer we regelmatig sporten en dit hormoon heeft een gunstige invloed op onze slaap.

Meer sporten = beter slapen!

#3 Fitness heeft een directe positieve impact op jouw algemene welzijn!

Hormonen worden duidelijk beïnvloedt wanneer iemand regelmatig beweegt. Belangrijk hierbij is dat zowel mannen als vrouwen zich bewust zijn van de hormonale voordelen die fitness biedt:

Hieronder enkele voorbeeldjes.

Krachttraining verhoogd testosteron in mannen. Meer testosteron staat gelijk aan meer spiermassa, staat gelijk aan een krachtig lichaam en een lichaam waar jij zelfzeker van wordt! Een gezond zelfvertrouwen als man, dat is wat krachtsport jou biedt! Krachttraining verbeterd ook oestrogeenwaardes in vrouwen. Wanneer vrouwen regelmatig aan sport doen zullen de gewoonlijke kwaaltjes tijdens menstruaties ook verminderen! Je geeft niet zomaar toe aan cravings en je emoties beter kunnen beheersen! (We weten allemaal hoe vrouwen tijdens menstruatie zijn) ^^

Sporten in het bijzonder gaat ook endorfines aanmaken in onze hersenen die op hun beurt weer zorgen voor een goeie mood! Je maakt meer dopamine aan, je voelt jezelf gelukkiger, je kan beter met stress omgaan en je bent over het algemeen een zeer aangename versie van jezelf! Heb jij ooit al een sportman/sportvrouw ontmoet die niét de hele tijd gelukkig én actief/productief is?… Ik niet!

Minstens 3x per week naar de sportschool gaan gaat jou een BOOST geven in bijna alle aspecten van jouw leven. Dat is de ware kracht van fitness.

Hét is duidelijk dat sporten een enorme impact heeft ons lichaam en de processen binnenin ons lichaam. Verder is regelmatig sporten ook een handige tool om tekenen van veroudering te bestrijden zoals Alzheimers, Osteoporose en je bloeddruk op peil te houden.

Dit wordt vanaf min’5 in de video heel duidelijk besproken!

Als jij als beginnende of ervaren sporter de nodige tips en tricks kan gebruiken die wij jou kunnen bieden, aarzel dan zeker niet om eens een babbeltje te slaan met mijzelf of een van onze coaches!

info@getfitwithtijs.be

Recente berichten

Als ik (nog) minder eet, val ik zeker meer af! Maar klopt dit wel?

Iedereen die wil afslanken gelooft dat het verlagen van hun calorie-inname de sleutel is tot succes. Helaas is het niet zo eenvoudig. Er komt veel meer kijken bij gewichtsverlies dan simpelweg minder eten.  In feite kan “ te weinig eten “ zelfs op de lange termijn schadelijk zijn voor je stofwisseling en je inspanningen om af te […]

Emo-eten, hoe pak ik dat aan?

Hallo allemaal! Vandaag pak ik een heel persoonlijke topic aan waar veel Vlamingen, man of vrouw regelmatig over struikelen… Namelijk, Emo-eten of emotioneel eten!  Emo-eten is een valstrik van onszelf, door onszelf uitgelegd en dit is altijd gelinkt aan een event of gebeurtenis die ons mentaal tegenzit. Het is het eten van voedsel om een emotionele behoefte te […]

Boost je humeur en emoties door middel van krachttraining!

Hey allemaal, we hebben allemaal drukke levens en elk van ons krijgt te maken met dagelijkse stress. Dit kan een zeer gevoelig probleem zijn in veel relaties. Daarom wil ik het vandaag hebben over de positieve impact van krachttraining op ons humeur en onze emoties. Nu hoor ik sommigen van jullie al denken “maar ik […]

E-book Tijs

Download gratis E-book

Dankzij de nodige tips en methodes uit dit E-book krijg jij als beginner het duwtje in de rug dat je zal lanceren naar jouw droom fysiek!