Kerstavond Blog: Pre-Workout!

Vandaag heb ik het over Pre-Workout preparaten, een product waar zowel beginnende als professionele lifters bij zweren!

Bij wie gaat hier een belletje rinkelen? Je hebt net 8 of 10 uur gewerkt in shiften of in dagdienst en het laatste waar je nu zin in hebt, is met gewichten gaan gooien. Uw lichaam is op, uw centraal zenuwstelsel heeft er effetjes geen zin meer in, uw motivatie om te gaan trainen is compleet afwezig.

Enter Pre-Workout!

Een extra booster formule in 2 scoops en je kan weer 2 uur gaan beuken, en dat is precies waarom dit supplement in eerste instantie op de markt werd gebracht. Jouw dat extra duwtje in de rug te geven om je workout 200% te knallen en de tekenen van vermoeidheid tegen te gaan!

Hoe is jouw favoriete Pre eigenlijk ontstaan?

Effe teruggaan in de tijd… het allereerste Pre-Workout supplement zou ergens in 1980 op de markt zijn gebracht met als doel om bodybuilders dat beetje extra “oemphf” te leveren.  

De twee hoofdbestanddelen destijds waren Efedrine en Creatine.

Efedrine gaat eigenlijk de hoeveelheid vet die uw lichaam bezit gebruiken als extra brandstof en verhoogt uw stofwisseling, waardoor je dus sneller vet verliest.

Efedrine heeft trouwens een anti catabolisch effect op ons spierweefsel, en dat is natuurlijk gunstig tijdens slopende trainingen!

Het enige nadeel aan Efedrine is dat mensen sneller hartkloppingen ervaarde, misselijkheid, krimpend gevoel in de maag en nervositeit…Eigenlijk soortgelijke symptomen die optreden bij een (veel) te hoge cafeïne inname. Hedendaags wordt Efedrine dus niet meer toegevoegd als ingrediënt.

Maar laat ons eerlijk zijn… Als ik 6 espresso’s drink vlak na elkaar of ik neem 3 scoops van mijn favoriete Pre-Workout dan crasht mijn lichaam ook en wil ik gehurkt onder de douche gaan zitten.

De creatine als bestanddeel voor training gaat uw lichaam meer beschikbare ATP’s geven en dus extra energie leveren. Denk aan uw setjes van 12reps, die zou je door gebruik van creatine voor uw training kunnen boosten naar 16-20reps, bijvoorbeeld.

De moderne Pre-Workout supplementen die wij vandaag gebruiken bevatten nog steeds creatine en extra cafeïne om je energie te verhogen en prestaties te verbeteren. De volgende ingrediënten vind je tegenwoordig ook terug in Pre-Workout supplementen:

#1 Beta-Alanine: Dit is een niet-essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat ons lichaam zelf ook kleine hoeveelheden hiervan kan aanmaken.

In Pre-Workout is Beta Alanine datgene dat ervoor zorgt dat uw gezicht, uw oren, uw voeten en uw kont beginnen te jeuken doordat het de interactie aangaat met bepaalde zenuweinden.

Beta Alanine wordt in ons lichaam omgezet in carnosine en dit dient als lactaat-buffer. Het melkzuur (lactaat) dat gevormd wordt tijdens zware inspanningen waarbij ons lichaam niet voldoende zuurstof beschikbaar stelt en dus verzuring en vermoeidheid optreden, word doormiddel van carnosine geneutraliseerd. Je kan de verzuring dus tegengaan, je kan meer herhalingen volhouden tijdens zware inspanningen en zodoende creëer je dus een grotere impuls voor spiergroei.

#2 Citrulline-Malaat: Dit is ook weer een niet-essentieel aminozuur en tevens een voorloper van Arginine.

Die laatste zorgt voor meer bloedstroom en zuurstofopname in de spier en daarom is dit ingrediënt zo populair onder bodybuilders. Door de verhoogde zuurstofopname ligt je uithoudingsvermogen namelijk hoger en meer bloedstroom betekend dat je spieren ook minder snel vermoeid geraken. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat je dankzij Citrulline-Malaat dus langer traint, met verhoogde intensiteit en kracht zonder tekenen van vermoeidheid!  

#3 BCAA’s: Dit zijn de essentiële aminozuren en die maken we dus niet zelf aan.

In Pre-Workout worden ze vooral toegevoegd omdat ze extra energie leveren tijdens je workouts wanneer de glycogeenvoorraad leeg raakt. Verder dan dat hebben BCAA’s geen toegevoegde waarde aan eender welk preparaat, omdat een verhoogde eiwitinname ons lichaam sowieso al voorziet van voldoende aminozuren! (persoonlijke mening)

Dus discussie

is het überhaupt nodig om te supplementeren met een Pre-Workout voor je je training start of is het gewoon een hype die doorheen de jaren is uitgegroeid tot een vaste waarde?

Ik laat dit voorlopig in het midden, en neem zelf de som eens op de proef?

Probeer eens 8-12 weken te trainen met/zonder Pre-Workout  en mail je bevindingen door naar info@getfitwithtijs.be

Have A Merry Christmas!

Recente berichten

Als ik (nog) minder eet, val ik zeker meer af! Maar klopt dit wel?

Iedereen die wil afslanken gelooft dat het verlagen van hun calorie-inname de sleutel is tot succes. Helaas is het niet zo eenvoudig. Er komt veel meer kijken bij gewichtsverlies dan simpelweg minder eten.  In feite kan “ te weinig eten “ zelfs op de lange termijn schadelijk zijn voor je stofwisseling en je inspanningen om af te […]

Emo-eten, hoe pak ik dat aan?

Hallo allemaal! Vandaag pak ik een heel persoonlijke topic aan waar veel Vlamingen, man of vrouw regelmatig over struikelen… Namelijk, Emo-eten of emotioneel eten!  Emo-eten is een valstrik van onszelf, door onszelf uitgelegd en dit is altijd gelinkt aan een event of gebeurtenis die ons mentaal tegenzit. Het is het eten van voedsel om een emotionele behoefte te […]

Boost je humeur en emoties door middel van krachttraining!

Hey allemaal, we hebben allemaal drukke levens en elk van ons krijgt te maken met dagelijkse stress. Dit kan een zeer gevoelig probleem zijn in veel relaties. Daarom wil ik het vandaag hebben over de positieve impact van krachttraining op ons humeur en onze emoties. Nu hoor ik sommigen van jullie al denken “maar ik […]

E-book Tijs

Download gratis E-book

Dankzij de nodige tips en methodes uit dit E-book krijg jij als beginner het duwtje in de rug dat je zal lanceren naar jouw droom fysiek!