Hallo allemaal! Vandaag pak ik een heel persoonlijke topic aan waar veel Vlamingen, man of vrouw regelmatig over struikelen…

Namelijk, Emo-eten of emotioneel eten! 

Emo-eten is een valstrik van onszelf, door onszelf uitgelegd en dit is altijd gelinkt aan een event of gebeurtenis die ons mentaal tegenzit. Het is het eten van voedsel om een emotionele behoefte te vervullen in plaats van een fysieke behoefte. Bijvoorbeeld, je kunt jezelf trakteren op een ijsje wanneer je gestrest bent of chocolade eten wanneer je verdrietig bent. 

En toegegeven, dit is altijd lekker en biedt ons op korte termijn zeker een gevoel van comfort, maar op lange termijn zal dit een negatief effect hebben op je gezondheid en welzijn en bovendien je zelfbeeld! Want iedereen voelt zich schuldig na een emotioneel eetmoment en gaat dit compenseren door de dag nadien juist heel weinig of bijna niks te eten. En dit is uiteraard funest voor je lichaam! 

Je wil van dit emotioneel eten af, maar hoe pak je dit aan? Het begint allemaal met bewustwording. Probeer jezelf af te vragen waarom je eet en of je echt honger hebt of dat je iets probeert te vermijden. Als je eenmaal beseft dat je emotioneel eet, kun je andere manieren vinden om met je emoties om te gaan. Misschien haal je er meer voldoening uit om eens te wandelen in de frisse buitenlucht of te mediteren. Praat misschien eens met personen die je nauw aan het hart liggen om zo ook jouw eigen hart én hoofd te luchten! 

Als je nog steeds de behoefte hebt om te eten, kies dan voor gezondere opties, zoals fruit of een eiwitrijke maaltijd zodat ook jouw verzadigingsgevoel gevuld wordt! Wil je toch jezelf trakteren op een van je favoriete snacks onthoudt dan dat portie controle even belangrijk hierin is als mentale controle! Alles kan, met mate. 

Iedereen kan emo-eten overwinnen want ook dit is weer een gewoonte die kan worden doorbroken. Het kost tijd en inspanning, maar het is de moeite waard om te werken aan een gezonde relatie met voedsel en emoties. Door bewust te zijn van je emoties en te kiezen voor gezonde manieren om ermee om te gaan, kun je emo-eten verslaan en jezelf gezonder en gelukkiger als mens voor de dag te brengen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-book Tijs

Download gratis E-book

Dankzij de nodige tips en methodes uit dit E-book krijg jij als beginner het duwtje in de rug dat je zal lanceren naar jouw droom fysiek!