Tegenwoordig kan je er niet meer naast kijken… 

We worden op social media overspoeld met tips en richtlijnen die draaien rond fitness en dieet, vaak meegedeeld door influencers of coaches die niet weten waarover ze spreken. 

Daarom ga ik vandaag de bekendste Fabels en Feiten even opsommen zodat mijn trouwe lezers hier zeker de juiste informatie meekrijgen!


Fabel #1.  Tweemaal per week sporten of naar de sportschool gaan is voldoende om in form te blijven.

Feit #1. Bereken effe dat er in 1 week 168 uur zit. Als je tweemaal per week zou gaan sporten, goed voor 3 uur per week dan heb je gemiddeld 2% van je totale tijd per week gespendeerd aan beweging. Klinkt plots niet meer zo voordelig he? 

De gemiddelde Belg zit veel te vaak op een dag. Je moet méér bewegen!

Matig intensief bewegen (3-5x per week) verbetert je cardiovasculaire gezondheid en je lichaamscompositie. Door de continuïteit in jouw trainingen aan te houden zal je ook spiermassa opbouwen en je stofwisseling verhogen. Fabel #2. Je kan door krachttraining vet omzetten in spieren. 

Feit #2. Dit kan simpelweg niet. Hoe vaak moet ik de mensen dit nog meegeven?

Spiermassa en vetweefsel zijn twee verschillende zaken. Vetweefsel zit tussen de spieren, in en rond de organen en onder de huid. 

Krachttraining helpt jou met het opbouwen van spiervezels (of weefsels) maar gaat geen vetmassa “omruilen” met spiermassa. 

Om effectief vetweefsel te verbranden zal je gezonder moeten eten en zorgen dat je een calorie-tekort hanteert waardoor het volume aan vetcellen weer zal inkrimpen. 

Focus je dieet op volwaardige voeding, voldoende eiwitten, groenten/fruit en complexe koolhydraten!Fabel #3. Vrouwen kunnen niet even zwaar trainen als mannen. 

Feit #3. All the single ladies… Hoewel mannen en vrouwen biologisch verschillend zijn, is er geen bewijs dat vrouwen fysiologisch niet in staat zouden zijn om even zwaar te trainen als mannen.

Een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen is de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Doordat dit mannelijk hormoon een rol speelt bij spierontwikkeling en kracht zullen mannen in het algemeen meer spiermassa kunnen bouwen dan vrouwen.

Maar, de efficiëntie waarmee spieren worden gebruikt in correlatie tot spierkracht is ook belangrijk! Er zijn studies die aantonen dat vrouwen vergelijkbare of zelfs hogere niveaus van spierkracht kunnen hebben vergeleken met mannen. Prestatiegericht kunnen vrouwen dus even goed scoren als mannen. Fabel #4. Je verliest sneller gewicht bij een koolhydraatarm dieet.

Feit #4. Ten eerste is gewichtsverlies niet gelijk aan vetverlies. Het is niet zo dat koolhydraatarm diëten leidt tot meer vetverlies. Dit komt omdat de hoeveelheid vet die je lichaam verbrandt afhankelijk is van de totale calorie-inname en het totale energieverbruik van het lichaam. Als je minder calorieën consumeert dan je verbrandt, verlies je gewicht, ongeacht of de calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, eiwitten of vetten. 

Je (snelle) gewichtsverlies is vaak gewoon water. Ons lichaam slaagt ongeveer 4gram water op per 1gram koolhydraat dat we via voeding opnemen. Wanneer je dus koolhydraten schrapt, of je eetpatroon aanpast van hoog-koolhydraat naar laag-koolhydraat zal je dus heel snel heel veel water verliezen. Water is niet gelijk aan vet!

Minder koolhydraten eten betekend vooral ook dat je spieren minder glycogeen (suikers) opslaan en dit zal ten koste gaan van je workouts. Hierdoor zal je ook minder intensief kunnen trainen en dus ook minder calorieën verbranden tijdens een training. Fabel #5. Bij een fasted training verbrand je meer vet.

Feit #5. Fout, en nog eens fout! Het idee achter fasted training is dat je lichaam tijdens de training meer vetten als brandstof zal gebruiken, omdat er geen koolhydraten of calorieën in het systeem zitten. Tot op heden is er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat dit bevestigt! 

Ons lichaam gebruikt namelijk niet alleen vet als brandstof tijdens de training, maar ook koolhydraten en eiwitten. Bovendien zal je lichaam, wanneer het geen koolhydraten langdurig ter beschikking heeft, spieren afbreken om energie vrij te maken. Dit gebeurt niet wanneer je maar 30min traint wel te verstaan. 

Trainen op lege maag hindert daarbovenop ook je trainingsprestaties. Je zal minder zwaar kunnen trainen dan wanneer je een maaltijd zou eten voordat je gaat trainen. (kijk fabel #4) 

Over het algemeen is het dus niet voordelig om fasted training te doen als je doel is om vet te verbranden en/of spiermassa op te bouwen. Het is belangrijk om voldoende brandstof te hebben voor en na het sporten, om de trainingsprestaties te optimaliseren en om het lichaam de nodige voedingsstoffen te geven voor een optimaal herstel.

Ben je niet zeker of de dingen die je leest op internet wel correct zijn? Je kan hiervoor best een professional aanspreken! 

Let goed op met wat je jezelf laat wijsmaken! 

https://panoramaexperts.be/articles/fabels-en-feiten-rond-fitness-en-dieet